петък, 17 декември 2010 г.

16 дни, посветени на хубавото - ден втори: Свобода емоционална

18 декември.
Потискани обиди, мъчителни спомени, сънища, в които най-страшните ти житейски кошмари оживяват. Хронични болести и болки. СТРАХОВЕ. Повечето от нас живеят в плена на някои от тези "негативности". Варианти за излизане привидно много: години на психоаналитични сеанси, "да се стегнеш" (любимият съвет на хората, които нямат и най-бегла представа какво изживяваш), да се дистанцираш и изолираш от всичко и всички (последното се прави май често, и те забива още по-дълбоко в проблема).

Съществува обаче техника, която обещава емоционална свобода. Тя се базира на източната меридианна медицина, но намира и някакъв научен фундамент чрез актуалната и всеобхватна квантова теория. Измислена е, или по-скоро е разработена от американски психотерапевт, неудовлетворен от възможностите на традиционната психология и психотерапия. Нарича се Emotional Freedom Techniques (Техники за емоционална свобода).

Най-просто казано, състои в балансиране на енергията на човека чрез въздействие върху специални точки, и то именно в момент, когато травматичното изживяване (физическа или психическа болка, спомен и т.н.) е активно и живо в съзнанието му - така болката или мъчителното преживяване губи емоционалния си заряд, а от там - влиянието си върху нашето здраве и щастие. Звучи просто, и за изпълнение е сравнително просто. Хубаво е да се отиде при EFT терапевт, който да ви въведе в теорията, и особено в практиката, на EFT - става за нула време. В последствие, човек може сам да използва техниките, а при упорит блокаж или неуспех - да се обърне отново към квалифицирания специалист за еднократно или многократно съдействие. Въвеждаща информация и материали могат да се намерят на английски тук http://www.eftuniverse.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1, а на български - тук http://www.harmonyaivitalnost.com/main/tag/tehniki-za-emotsionalno-osvobozhdenie/ и от тук http://energypsychology.blog.bg/technology/2009/06/07/eft-tehnika-za-emocionalna-svoboda.345540.
Няма да навлизам в подробности - само ще кажа, че EFT е едно хем хубаво, хем достъпно "нещо", което, макар и да изглежда малко странно за западната мисъл, има голямо и светло бъдеще. Колко точно е странно можете да видите примерно тук (гледайте, повтаряйте и потупвайте!): http://www.youtube.com/user/eftwizard#p/u/35/wP70Et2d3Lw. На български, уви, не намирам клипове - може би, когато напредна малко, може да се опитам да направя :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар